ConvaTec logo
me+

Voor de operatie


Voordat u vertrouwd raakt met het hebben van een stoma, is vooral het begrijpen van de nieuwe situatie en de vragen die u kunt stellen voor de operatie van belang.

Voorbereiding van de operatie

Op het moment dat u geopereerd gaat worden heeft u te maken met een situatie waarbij uw darm of uw blaas niet goed werkt. U bent niet de enige. Er zijn meer dan 1.3 miljoen mensen (van verschillende leeftijden en achtergronden) die een stoma hebben.

Voordat u vertrouwd raakt met het hebben van een stoma, is vooral het begrijpen van de nieuwe situatie en de vragen die u kunt stellen voor de operatie van belang.

De operatie kan uw leven verbeteren

Afhankelijk van wat nodig is, zal tijdens de operatie een gedeelte van uw blaas, uw dunne darm of uw dikke darm worden verwijderd. Dit gedeelte is zodanig beschadigd dat het weghalen de enige optie is.

Gedurende de operatie zal de chirurg een stoma aanleggen, een opening op uw buik waardoor ontlasting of urine uw lichaam op een onnatuurlijke manier kan verlaten. Uw stoma zal in de meeste gevallen uw gezondheid verbeteren, waardoor u zich kunt gaan richten op het leven met een stoma.

Er zijn 3 soorten stoma operaties

 • Colostoma (dikke darm) operatie
 • Ileostoma (dunne darm) operati
 • Urostoma (urine) operatie

Als u een colo – of ileostoma krijgt verliest u de volledige controle over uw darm. Als u een urostoma krijgen heeft u geen controle meer over uw urine. Het verlies wordt opgevangen door het stoma systeem dat wordt aangebracht op uw buik. Verschillende stoma systemen zijn beschikbaar voor verschillende levensstijlen. Een gratis proefproduct kunt u hier opvragen.

Het is belangrijk om goed voor uw stoma te zorgen, waarbij u kiest voor een stoma systeem dat perfect past!

Een colostoma wordt aangelegd op het einde van de dikke darm om ontlasting via een andere dan natuurlijke weg uw lichaam te verlaten. Na uw operatie verlaat uw ontlasting uw lichaam via de buik.

De locatie van uw colostoma zit daar waar uw dikke darm beschadigd is òf waar u een wond in uw buik heeft. De plaatjes hieronder laten u de verschillende locaties zien. Afhankelijk van de plaats en de reden van de stoma operatie kan deze tijdelijk of definitief zijn.

Opstijgende deel van de dikke darm

Stoma
 • In het stijgende gedeelte (vertical aan de rechterkant van uw lichaam) van uw dikke darm
 • Niet de meest voorkomende locatie
 • De ontlasting is vloeibaar of semi – vloeibaar en irriterend voor uw huid

Opening op het evenwijdige gedeelte van de dikke darm

Stoma
 • In het transversum (evenwijdige gedeelte van de dikke darm)
 • De ontlasting in dit deel is vloeibaar – lichtelijk ingedikt
 • Meestal wordt dit stoma als een loop aangelegd
 • Meestal is dit stoma tijdelijk

Het dalende gedeelte van de dikke darm

Stoma
 • In het dalende gedeelte (vertical aan uw linkerzijde ) van de dikke darm
 • Meest voorkomende type operatie
 • De ontlasting is ingedikt omdat in dit deel van de dikke darm het water uit de ontlasting wordt onttrokken, waardoor deze lijkt op “normale” ontlasting

Het S vormige gedeelte aan het einde van uw dikke darm

Stoma
 • In het lage linkse gedeelte van de dikke darm aan uw linkerzijde.
 • De ontlasting is dik, al het water is eruit waardoor de ontlasting het meest lijkt op wat u gewend was

Een ileostoma wordt aangelegd op het ileum (dunne darm) 1 en heeft extra aandacht nodig voordat u zich comfortabel en gezond voelt.

Stoma
 • Omdat het ileum (dunne darm) bepaalde enzymen bevat met zuren kan het huidirritatie veroorzaken wanneer dit op de huid rondom uw stoma komt. Daarom is extra zorg voor de huid nodig (link naar huidverzorgingsproducten).
 • Drink veel (water en andere dranken) – zeker 6-8 bekers per dag. Het hebben van een ileostoma kan betekenen dat u sneller uitgedroogd bent, wat weer kan leiden tot het verlies van belangrijke mineralen voor uw lichaam.

Een urostoma zorgt ervoor dat urine door een stoma uw lichaam kan verlaten nadat in het urine systeem een beschadiging heeft plaatsgevonden. Met een urostoma, verlaat de urine via een stoma het lichaam waardoor en stoma opvangsysteem nodig is. Alle urostoma opvangproducten hebben een kraantje aan de onderzijde. Dit kraantje kan gedurende de dag worden geleegd.

Opstijgende deel van de dikke darm

Stoma

De operatie voor een urinestoma heet de Bricker-operatie en is een veel voorkomend type urostoma. Als u deze operatie ondergaat moet uw blaas verwijderd worden omdat u dan wel een ziekte dan wel een beschadiging aan uw blaas heeft. Bij dit type operatie, wordt een klein gedeelte van de dunne darm gebruikt om een stoma te maken. De twee urine leiders die zorgen voor het doorvoeren van de urine van de nieren naar de blaas worden in de stoma ingehecht.

Ureterostomie

Stoma

Voor een ureterostomie worden één of beide urineleiders van de nieren direct naar de buik gebracht voor een stoma. Dit is een zeldzame operatie. Dit type operatie wordt meestal als tijdelijk gezien bij kinderen, en is zeer zelden permanent.Hoe wordt een stoma aangelegd?

Een stoma is een gedeelte van de dikke darm of dunne darm of urineweg wat naar de oppervlakte van de buik wordt gebracht en omgeklapt. De locatie is afhankelijk van uw medische toestand. Een stoma zorgt voor een alternatieve manier om urine (bij een urostoma) of ontlasting (bij een colostoma of ileostoma) uw lichaam te verlaten.

Alle stoma’s worden niet op dezelfde manier aangelegd. De stoma’s verschillen van vorm, locatie en aanleg.

 • Eindstoma; de darm wordt doorgesneden en het werkzame gedeelte wordt door de buik naar buiten gebracht
 • Loop – stoma; een loop van de darm wordt door de buik naar buiten gebracht en tijdelijk ondersteund met een bruggetje
 • Dubbelloops stoma; het einde van de darm wordt op de buik naar buiten gebracht met 2 verschillende stoma’s

Afhankelijk van de reden van de operatie zal uw chirurg bepalen welk type voor u het beste is.

Hoe wordt een stoma aangelegd?


Net zoals uzelf is elke stoma uniek. Het goed voor uw stoma zorgen bij het selecteren van een stoma systeem en routine daarmee krijgen die past bij uw levensstijl is een kritische factor om uw leven comfortabel en gezond te krijgen en houden. Als uw stoma systeem precies past en u goed voor uw stoma zorgt kunnen de juiste stoma materialen zorgen voor een bij u passende levensstijl.